Pagina's

dinsdag 14 juli 2015

Gewoon een perfecte dag


Er zijn van die dagen die precies goed zijn zoals ze zijn. Precies warm genoeg, precies planloos genoeg zodat je verrast wordt door een goed uitpakkend programma, met precies de goede mensen op precies de goede plek. Zaterdag hadden we er zo een. En waar anders dan in ons moesje? Het moesje waar een heleboel werk te doen is. Iets met onkruid, oogsten, gieten, zaaien, en zo nog een eindeloze to-do lijst. Maar je kunt er ook gewoon vakantie vieren. Dat deden we. Het was toch te warm om in de zon te lopen beulen. Je zou nog eens gaan zweten. We pookten liever maar eens de bbq op. Twee keer zelfs. Je moet toch ook de lunch ergens op bereiden als je brooddeeg hebt gemaakt. Zo aten we vega hotdogs en burgers op oreganobroodjes in de schaduw. Jammer dat je foto's niet kunt proeven. 
Wat doet een mens verder op een perfecte zomerdag? Afkoelen onder de gieter. Natuurlijk. Een slaapje in de schaduw. In je blote kont in je hut spelen. Heel heel heel erg vies worden in een modderpoel. Je bal midden in de zorgvuldig onderhouden perkjes mikken. Heel lekker eten. Lauwe drankjes drinken. Veel te laat naar huis gaan. En heel veel met elkaar knuffelen. Het is grappig, we zijn nog plannen aan het maken voor onze vakantie, maar eigenlijk komen ze hier op neer: drie weken van dit soort dagen graag. 

(Goed, klinkt allemaal heel paradijselijk. Maar zie de staat van de tuin op de foto hierboven. Gezellig, maar zo omschrijft de schouwcommissie onze tuin bepaald niet. Zeker met onze vakantie in het achterhoofd is hier nog wel een en ander te doen voordat we kunnen vertrekken... )

En zo waande ik me alweer een beetje in Bolderburen. Maar misschien komt dat ook omdat ik de film minstens een keer per week opzet voor de meisjes. Dat-ie in het Zweeds is en ik maar af en toe een zin ondertiteling voorlees vinden ze niet erg. Ze genieten van het beeld, van de mini avontuurtjes, van het natuurschoon en ze maken zelfs ruzie wie Lisa 'is'. De vrijheid die kinderen in Bolderburen hebben tijdens hun lange magische zomers, van logeerpartijen in het hooi, met paard en wagen zelf op pad, schatzoeken in een ondergelopen weiland of zelf boodschappen doen, dát is wat de freules er zo mooi aan vinden. Maar die vrijheid is in ons stadsleven ver te zoeken. Ze kunnen echt nog lang niet zelf naar de Ap op de Amsterdamse Straatweg. Dat zouden ze bovendien niet eens willen. Alleen in de moestuin vinden ze de ruimte die ze nodig hebben. Daar kunnen ze zich verwonderen over hun plantjes, genieten van niks en heulemaal naar de waterpomp lopen zonder dat wij mee gaan. 

En precies dat heb ik geprobeerd om in foto's vast te leggen. Bolderburen in de moestuin. Zo moet de bovenste collage heten. (Opdracht van de fotocursus die ik volg: your summer in 9 clicks. Hier mijn eerste poging om negen bij elkaar passende foto's tot een geheel te maken.) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten